Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 19
  1. #1
    300+ Forum Addict ak49er's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Big Lake, Alaska
    Posts
    323
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Free Weather Radar Program?

    Greetings all, I currently am using Glass Flight Deck v1.05 for my MCP, I am also using FreeFD for my PFD, ND, EICAS, TCAS, FMC, and Standby gauges, both programs were free and seem to work well together, and I can somewhat control the AP in FS9 using the mouse interface on my MCP displayed on a TFT on my MIP. The ND from FreeFD has many modes including TCAS, but no weather radar. Does anyone know of a free or cheap weather radar module or program? I see plenty of Weather Radar gauges but no external modules. I want the module version as I have a simpit and my forward display reperesents the windscreen view and I do not want to have a gauge just hanging there. I though I had seen where someone had used a waeather module and displyed it using Project Magentas ND. Any help would be greatly appreciated, BTW when is mycockpit going to have a fly-in?

  2. #2
    2000+ Poster - Never Leaves the Sim Michael Carter's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Southern Illinois, USA
    Posts
    3,147
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    This isn't free, but it's considered the best by some: Reality XP WX Radar.

    I have it because it was bundled as a freebie with the Flight One / Dreamfleet Boeing 727.

    It is an excellent program. It processes real-time weather from either Active Sky, FS, or IVAO and VATSIM.

    If you buy it separately, I think it's either $25 or $35 US dollars.
    Boeing Skunk Works
    Remember...140, 250, and REALLY FAST!

    We don't need no stinkin' ETOPS!



    Powered by FS9 & BOEING

  3. #3
    2000+ Poster - Never Leaves the Sim Trevor Hale's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    2,432
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    The other unit you might have seen us talking about is SA_WXR This is a program with limited support, but it too costs money to register.

    I do not believe anyone has any free weather radar displays. If you find one, consider it a good find.

    Best regards,

    Trev
    ________________________
    Trevor Hale

  4. #4
    500+ This must be a daytime job JBaymore's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Wilton, New Hampshire USA
    Posts
    661
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Quote Originally Posted by ak49er View Post
    ......I am also using FreeFD for my PFD, ND, EICAS, TCAS, FMC, and Standby gauges, both programs were free ........The ND from FreeFD has many modes including TCAS, but no weather radar. Does anyone know of a free or cheap weather radar module or program?
    Hi.

    I too use FreeFD at the moment for my ND and PFD. Would also like a weather radar add-in for the FreeFD ND. Too bad Don Lafontaine dropped finishing that software. Oh well.

    You mentioned that you use the FreeFD EICAS. Most people I have hear had REAL trouble with that part of the FreeFD suite. I can't get it to run at decent framerates either (which is the stated "problem"). How do you get it running? What version are you using?

    Also you mention the FreeFD FMC. Never seen that. Where did you get it?

    I have moved to FSXpand for a lot of stuff now. Seems like a good alternative to FreeFD...... price is not too steep.

    Appreciate any info you can give.

    best,

    .....................john

  5. #5
    500+ This must be a daytime job JBaymore's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Wilton, New Hampshire USA
    Posts
    661
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Quote Originally Posted by Trevor Hale View Post
    The other unit you might have seen us talking about is SA_WXR This is a program with limited support, but it too costs money to register.

    I do not believe anyone has any free weather radar displays. If you find one, consider it a good find.
    Trev,

    Your comment above seems to imply a possible "lack" of supprot for that WX radar. I have been looking at possibly purchasing it. Any further feedback?

    best,

    ..................john

  6. #6
    2000+ Poster - Never Leaves the Sim Trevor Hale's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    2,432
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    I would like to purchase it as well, however apparently it takes days not hours to get a key after you purchase it. Also there have been some people here that have said their support forums are ignored.

    I have no experience, with their support, all I know is the IMHO I am waiting to see what other software will become available to work with the ND for magenta. Before I give more money to someone who will not improve or support their product.

    Trev
    ________________________
    Trevor Hale

  7. #7
    500+ This must be a daytime job JBaymore's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Wilton, New Hampshire USA
    Posts
    661
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Crap! That does not sound good. Thanks for the candid (and VERY fast) reply.

    I really want a weather radar available in my pit. Guess I'll have to keep searching.

    best,

    ...............john

  8. #8
    300+ Forum Addict ak49er's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Big Lake, Alaska
    Posts
    323
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    FreeFD

    Thank-you for your replies. My configuration is FS9,FSUIPC,WideView, FSWide, running on an XP Machine, My Glass COcokpit software runs on Windows 2000 Professional. I believe that limits me from using Reality XP. (XP means Windows XP right?) I need to research the SA_WXR for its OS requirements. I am not sure what version I am using, I am not at my sim now but it is the one from the linki from the WEBWayback site linked through a guy on avsim the forums. I too am having trouble with the frame rates and it manifests itself on the two different CPU's I am runnning it on, but it is a minor problem for me, I just move the throttles slower than normal to cpmensate, which makes for smoother speed transitions. I beleive the FMC came standard with that download. I cannot confirm until Tuesday night. Its has a beige color skin to it. Additionally, I like using the FreeFD as it has guages EICAS configurations for Airbus, 747, 737, and others, which allows me to configure for different aircraft.

  9. #9
    500+ This must be a daytime job JBaymore's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Wilton, New Hampshire USA
    Posts
    661
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    I don't know if the XP in that title means that is the only operating system it works under or not. Sorry.

    Quote Originally Posted by ak49er View Post
    I am not sure what version I am using, I am not at my sim now but it is the one from the linki from the WEBWayback site linked through a guy on avsim the forums. .
    Interesting. I am the originator/moderator of the SimV Homebuild Cockpits forum....... and I put up a hotlink on a sticky a LONG while ago to the WEBwayback machine link I found for the FreeFD software. Didn't know that FreeFD was listed somewhere on AVSIM too. Got a link for there by any chance?

    Quote Originally Posted by ak49er View Post
    I too am having trouble with the frame rates and it manifests itself on the two different CPU's I am runnning it on, but it is a minor problem for me, I just move the throttles slower than normal to cpmensate, which makes for smoother speed transitions. ........... ........ ............ Additionally, I like using the FreeFD as it has guages EICAS configurations for Airbus, 747, 737, and others, which allows me to configure for different aircraft.
    I gave up on it it was so problematic. Go to FlywareFSX site ( http://cockpitsolutions.com/flyware/ ) and check out FSXpand. They have a time limited demo version. I think you'll like it.


    Quote Originally Posted by ak49er View Post
    I beleive the FMC came standard with that download. I cannot confirm until Tuesday night. Its has a beige color skin to it.
    Really! I don't remember that as an option in that download package. Maybe the AVSIM posting has a link to a different and later version than the one I searched out. I've been using FreeFD for years........ didn't realize it had a FMC. I know that Don Lafontaine STARTED on a CDU unit.... but it was never finished beyond a "first go" ... unless I missed something.

    And have you been able to update the database for the ND navigation? I have been trying to figure out what format it is in so that I can update it. The waypoints are LONG outdated, and many are missing now.


    Appreciate your thoughts.

    best,

    ....................john

  10. #10
    25+ Posting Member pylet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    North Pole, Alaska
    Posts
    74
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    For the price, free if you have purchased any PM software, it's hard to beat WhazzUp Plus with pmWeather. It's not the prettiest or most accurate. Not only does it display weather on the ND when selected on the EFIS (WX) but will display terrain as well when selected (TER). Plus you can use your ACARS function in the CDU to get your destination wx while enroute. Those others are better to look at but then again I have dust bunnies living in my wallet.
    Lyle Kirgan
    B737NG SSTD Owner

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Working 1960's Weather Radar!
    By skyline223 in forum General Builder Questions All Aircraft Types
    Replies: 3
    Last Post: 01-06-2011, 09:19 PM
  2. Turning on the weather radar
    By Suggy in forum Dodiano's Airbus Forum
    Replies: 0
    Last Post: 08-24-2010, 07:38 AM
  3. WX500 Weather Radar Hardware.
    By SBaker in forum General Aviation (GA) Builder Disccusion
    Replies: 0
    Last Post: 12-30-2009, 06:59 AM
  4. Weather radar on ND
    By GDR in forum PM Boeing GC
    Replies: 6
    Last Post: 04-30-2009, 04:23 AM
  5. Weather Radar Scan
    By Karl Bates in forum PM General Q & A
    Replies: 0
    Last Post: 12-30-2004, 01:53 PM