Results 1 to 7 of 7

Thread: Oops!

  1. #1
    150+ Forum Groupie
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Dallas, Texas
    Posts
    194
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Oops!

    I accidentally plugged 5V into my USB expansion card instead of the mastercard and I could have sworn I smelled something burning. Is it possible I could have damaged something? Some of my inputs are not working now.

    Jerry

  2. #2
    75+ Posting Member



    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Oklahoma
    Posts
    86
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Oops!

    I doubt you hurt it. I am new to using OC cards as well. I thought I need a 5v supply for all the cards and discovered I don't need one at all. The 5v is supplied by the usb circuit. I am using a usb card and master with no externa power supply. they communicate jut fine. Prior to realzing that, I had connected a 5v to my usb card as well, it still works fine. I suspect something else happened? I hope!!!

  3. #3
    150+ Forum Groupie
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Dallas, Texas
    Posts
    194
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Oops!

    I got the expansion card working. For some reason my ASUS Z77 Pro board refused to recognize my IOCARDS. I swapped it for an ASROCK Z87 Extreme4 and it recognized it right away. You probably don't need 5v to the mastercard unless you are connecting leds or 7 segment displays. Mine don't light up without the 5v.

    Jerry

  4. #4
    2000+ Poster - Never Leaves the Sim kiek's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Netherlands
    Posts
    2,202
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Oops!

    Quote Originally Posted by gspannelljr View Post
    I thought I need a 5v supply for all the cards and discovered I don't need one at all. The 5v is supplied by the usb circuit.
    That's only true if you have just a few switches connected. As soon as you add leds and digits you definitely need a 5V supply....Nico
    Last edited by kiek; 03-04-2014 at 06:43 AM.

  5. #5
    75+ Posting Member



    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Oklahoma
    Posts
    86
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Oops!

    gotta love forums, so much to learn! Thanks!

  6. #6
    75+ Posting Member BuildABoeing's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Denmark
    Posts
    80
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Oops!

    But (something I always wondered) it is possible to fry the OpenCockpits cards be connecting the 5V the wrong way?
    Best wishes, Peter
    Building a B737NG - Blog: BuildABoing

  7. #7
    75+ Posting Member



    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Oklahoma
    Posts
    86
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Oops!

    certainly, if you got the polarity wrong, oops is right! You might let some smoke out. Just pack the smoke back in and it will work just fine!! LOL!!!
    Sorry to hear I that what you did though......