Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    25+ Posting Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Portsmouth UK
    Posts
    50
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Encoders with 20 detents

    Hello,

    Is it possible to use encoders with 20 detents with OC cards? I have built my EFIS & MCP (B73 with 20 detent gray 2 bit encoders but am having trouble getting them to work.

    Looks like I'll be dismantling the lot to change the encoders, but obviously hoping to avoid this.

    Thanks in advance for any guidance.

    My regards

    Dave

  2. #2
    500+ This must be a daytime job



    Join Date
    Jan 2007
    Location
    NEW ZEALAND
    Posts
    867
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Encoders with 20 detents

    Hi Dave,
    I think o/c m/c requires 1/4 cycle(CTS28 detent encoders to work directly. If one uses the Encoders 2 card and uses Terrys modified code one can use 1/2 cycle or full cycle ones. How this compares to you ones you would have to compare Dtatsheets.
    Here is link to his site which better explains things. Hope this helps.

    http://www.overkillsystems.com/id12.html

    Les

  3. #3
    25+ Posting Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Portsmouth UK
    Posts
    50
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Encoders with 20 detents

    Hi Les,

    Thanks for your reply.

    I'll read and digest the information the link leads to.

    My regards

    Dave

  4. #4
    500+ This must be a daytime job



    Join Date
    Jan 2007
    Location
    NEW ZEALAND
    Posts
    867
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Encoders with 20 detents

    Dave,
    Hope you find the solution, replacing all of your encoders would be a beggar and costly.
    Les

  5. #5
    25+ Posting Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Portsmouth UK
    Posts
    50
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Encoders with 20 detents

    Just thought I would report back and say the 20 detent encoders do work. I used the Leo Bodnar BU0836X cards and now have to find a way of speeding up the rotation speed.

    Looks like a mixture of FSUIPC & Lua script might help. Just need to become a programmer now!

    Dave

  6. #6
    500+ This must be a daytime job



    Join Date
    Jan 2007
    Location
    NEW ZEALAND
    Posts
    867
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Encoders with 20 detents

    Hi Dave,
    Yes thats right Leos card works with many encoders ,even cheap one off ebay.
    Have a look here ,this is what you want.

    http://forum.simflight.com/topic/682...r-input-speed/

    Les

  7. #7
    2000+ Poster - Never Leaves the Sim kiek's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Netherlands
    Posts
    2,202
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Encoders with 20 detents

    Quote Originally Posted by egkkman View Post
    Is it possible to use encoders with 20 detents with OC cards?
    If you mean to connect these to an OC Mastercard, no.

    Only 2-bit Gray Type Rotary Encoder with 1/4 cycle per detent and 16 detents/revolution, can be connected directly to two consecutive inputs of an OC MasterCard.

    Read here for more information.

    regards,
    Nico

  8. #8
    25+ Posting Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Portsmouth UK
    Posts
    50
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Encoders with 20 detents

    Hi Les & Nico,

    Thanks for your replies, much appreciated.

    @ Les, that post you kindly linked to is the one I have been using. The problem is I cannot fathom how to get a second card configured. Just to to keep at it I guess.

    Thanks again.

    Dave