Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Sheffield
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    strange I/O behaviour

    H guys,
    Just finished my radio stack and all inputs and outputs work properly according to controlador but.......
    When running SIOC the stack works but random switch contacts occur periodically along with random outputs!
    Any ideas?

  2. #2
    500+ This must be a daytime job
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    948
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    I assume that you are using a mastercard connected by a 40 way ribbon cable. If so, then try "waggling" the cable connection at either end to see if the random inputs/outputs can be generated. I have had similar problems with ribbon cables, supplied by OC having poor crimping

    David

  3. #3
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Sheffield
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    Hi David
    Thanks for your response
    Yes it is a master card connected with 40 way ribbon cables (ex PC, not OpenCockpits). They seem to be fine and I cannot replicate the behaviour by waggling them. The controlador reports rock solid behaviour and the problem only occurs when running SIOC.

    Dave

  4. #4
    500+ This must be a daytime job
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    948
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    Dave

    It is always worth trying the simple ones first! If Contolador is rock solid, then presumably then you are getting random uncommanded switch and output changes of state? Have you tried running the log within iocpconsole to see what is happening. I do not know your level of experience with SIOC, which as an event driven programme can cause apparently uncommanded changes! Try to follow events through the "log" function to establish if this might be a programming issue. Apologies if you have already trod this path

    Regards

    David

  5. #5
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Sheffield
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    David
    I would'nt say I was an expert with SIOC but I think I understand it! I can see how the programming could result in spurious inputs or outputs due to event changes but the outputs can be random triggering of the Gear LEDs (out of sequence!) or the Fuel Gauge LEDs.I'll give the console a whirl and see if that sheds any light (no pun intended!)

    Dave

  6. #6
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Sheffield
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    Hi Guys
    Decided to bite the bullet and strip out the miles of ad hoc wiring and replace it all in a more systematic way. Finally finished it and think i found the problem......a shared earth between some outputs and the input block used for a/p.
    The issue is that another problem has now occured. Every 9th pin on the input connectors doesn't work!!!!!! This is a new problem as they were working before.
    Any ideas?

    Dave

  7. #7
    150+ Forum Groupie flatlandpilot's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Netherlands, Zwolle
    Posts
    152
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    I had those problems too
    tried all the parralelport modi,
    other wiring etc.

    until I connected the Mastercard with the Expansioncard to USB.
    When once you have tasted flight,
    you will forever walk the earth with your eyes turned skyward

  8. #8
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Sheffield
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    hi,
    thanks for the reply.......I have tried everything with no success so ordered the usb
    expansion board last week! Hopefully this will sort it out.

    Dave

  9. #9
    150+ Forum Groupie flatlandpilot's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Netherlands, Zwolle
    Posts
    152
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    Every 9th pin on the input connectors doesn't work!!!!!!
    exact like that......

    see it from the bright side: now you get the 4 analog ports extra, and you are ready for 3 more mastercards

    OC "experiences by stupidness from me":
    - 12v on the Mastercard will kill youre displaycard(s) (eventually), but the Mastercard survives.
    - bad 5v (to low) on the Mastercard >> normal outputs are on level (feeded from USB?), display card(s) won't work.

    SIOC is just great, thnx OC/Manolo.
    When once you have tasted flight,
    you will forever walk the earth with your eyes turned skyward

  10. #10
    500+ This must be a daytime job



    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Tampa
    Posts
    531
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: strange I/O behaviour

    Yespp, same here ... went to the USB exp card oand all work fine now.

    Buddy

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. strange I/O behaviour
    By daveturner in forum OpenCockpits General Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 03-06-2010, 07:37 PM
  2. Strange 737 trim behaviour
    By KLM077 in forum General Builder Questions All Aircraft Types
    Replies: 1
    Last Post: 02-22-2010, 07:14 AM
  3. Strange touchscreen behaviour
    By Paul G in forum Computer Hardware Setup
    Replies: 12
    Last Post: 09-17-2008, 05:26 PM
  4. EFOB : very strange behaviour
    By pdpo in forum PM Airbus MCDU
    Replies: 0
    Last Post: 06-27-2008, 06:39 AM
  5. Strange Autoland/Ground behaviour...
    By Enrico Schiratti in forum PM General Q & A
    Replies: 6
    Last Post: 01-25-2006, 05:40 AM