Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    300+ Forum Addict spiro's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    greece
    Posts
    303
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    xplane as a trainner

    hello all i just got my xplane yesterday i read that it is more realistic than msfs
    so i said to try it out on my home made tranner for my mep/ir that i am doing at the moment i have to say it feels much more realistic than fsx the only thing i dont like is that i cant work it with 2 monitors on one pc for out side veiw and panel dose any one know a sim insted of xplane and msfs witch would be better for practice i am intrested in it so i can practice
    also dose OC work with xplane i am serching for radio hardwere witch will work

  2. #2
    300+ Forum Addict BlackWidow's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Tehacahpi CA, USA
    Posts
    498
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    IMHO either Xplane or MSFS will do the job that you require. As far as radios go Goflight modules will work in Xplane. I have both FS and Xplane and although i think that FS has much better scenery I do agree that Xplane flys a little more realistily. But I feel they both are good for training purposes. My son is 7 and roday i was teaching him how to use artificial horizon in FS but i could have easily done it in Xplane as far as tuneing radio freq either sim would work. As far as another Sim I have never looked into any others. just my .02 cents. True you cant work it on 2 monitors but with a second PC you can get the gauges to display on that PC.
    Mike G.

  3. Thanks spiro thanked for this post
  4. #3
    300+ Forum Addict spiro's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    greece
    Posts
    303
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    i had fsx with globale realisem amd maybe i havent set the grafics good i know fs has all airports and easy to set up a flight but i found xplane runways and whether more realistic just as i realy fly!!am i missing somthing in fsx maybe there is somthing i havent done can any one help????
    p.s. the landing in xplane i belive are very much realistic than fsx is there any fsx add ons that cand bring the grafics close to xplane?

  5. #4
    300+ Forum Addict BlackWidow's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Tehacahpi CA, USA
    Posts
    498
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    LOL maybe its me missing something I have the gloabal terrain for Xplane but my graphixs are not nearly as good as FSX. I have seen some pics of Xplane and i am highly impressed with the graphics but mine dose not look like thoe images. In my Xplane it always looks likes its clowdy with an ominious fog that makes it so i cant see very far in the distance. In FSX i can see forever. So Maybe it is my Xplane setup.

    Here are too screen shots taken at KTSP same times and setup with same type weather. the FSX one looks almost exatcly to what it really looks like in my home town airport but the Xplane is not even close. Notice the FOG in Xplane i cant see very well with it.

    Mike G.

  6. #5
    75+ Posting Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ireland
    Posts
    120
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    Hi Guys,

    having given both X-Plane and MSFS a good try-out, I have to say FS9/FSX does it better for me. However, with one important caveat - in FS9 I was using the free RealAir Simulations Cessna 172 model and in FSX the RealAir Simulations Beech Duke.

    I have not flown any other cessna 172 model in MSFS or X-plane that comes close to the handling and feel of the RealAir one. I don't think the C172 model works in FSX (have not tried it though) but the Beech Duke is very impressive in the same respects.

    I found that the X-Plane aircraft felt a bit unstable and the wind effects were not always realistic e.g. very excessive turbulence even with calm weather.

    I had three copies of X-Plane working together - main server (with PFC hardware connected), outside view (via a projector) and IOS. The IOS literally crawled the whole time and was buggy.

    Anyhow, for a Cessna 172 on FS9 - look no further than RealAir Simulations - similarly for a twin in FSX the RealAir Duke is excellent. I have not found an FSX C172 to match RealAir yet.

    cheers,
    Ryan.

  7. Thanks AlexJ thanked for this post
  8. #6
    Forum Moderator
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Essex / EGMC
    Posts
    2,104
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    I too have the real air simulations Cessna 172 in FS9 and it is one of the nicest Cessna's I have ever flown, though the sound of it does sound more like a 737 then a Cessna, but again a very nice smooth aircraft to fly and a beauty to land!
    Building An Airbus In My Garage!

  9. #7
    500+ This must be a daytime job 737NUT's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Indianapolis, IN
    Posts
    778
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    I have tried all the REAL planes i have flown and tried them in Xplane. I don't get it, x-plane sucks, sorry. They fly NOTHING like the real versions i have flown. As for commercial, i t was stated by Matt Ford that real 737 pilots thought the turbulence was WAY over done. The Captain sim 727 in my FSX flies by the numbers according to my real manuals i have. Sorry X-plane lovers, they are paying off somebody at the FAA office for certification! lol FSX isn't perfect either but overall much better. (with after market planes and system tweaking)

  10. #8
    75+ Posting Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Ireland
    Posts
    120
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    It's remarkable that there is such a difference of opinion about X-Plane. I really do want to like it and I have tried hard - but it just does not fly right.

    It's very unstable and very hard to fly - for example, in straight and level with little or no wind, if I take my hands off the controls, the plane immediately enters a spiral dive. I used it with a PFC console so the excuse of poor quality joysticks does not apply. Also, having flown real cessna's and also having flown a professional Mechtronix FNPTII, there is no comparison. The other excuse I have heard is that the absence of control loading and lack of movement cues makes it seem harder - but that does not cut it for me either.

    I really do want to like it and have tried it again and again, playing with the flight control settings, different aircraft models etc. etc. and they all leave me with the same feeling that its practically unflyable and very unreal.

    However, the graphics are very good, the frame-rates are excellent and the extra little features are quite nice. Also, when I look at the kind of detailed improvements and tweaks that are recorded in the change log, I just can't understand how the basics seem so wrong.

    I have not given up hope though. I will persevere and I live in the constant hope that I am just missing something....

    Someone please tell me I am missing something.....

  11. #9
    Forum Moderator
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Essex / EGMC
    Posts
    2,104
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    I am the same as you ryanf, I want to like it, I want to love it just to be a bit different, graphics and frame rates are excellent, I like the smoothness of it all.

    But....like you said it doesn't fly right, with basic yoke and pedals it does appear to be constantly retrimmed and it is a lot of hard work flying the little fella. There is something about the actual flight dynamics that puts me off about it, but ots the lovely graphics and frame rates that makes me like it!

    I dont think it will be long before they get this right, although my led card is programmed for fs9/fsx all the rest of my hardware should be fine with x-plane. I look forward to using it again one day I really do!
    Building An Airbus In My Garage!

  12. #10
    25+ Posting Member
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Hanoi, Vietnam
    Posts
    38
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: xplane as a trainner

    Hi,

    I am a real VFR pilot , so I know a little about flying little GA aircrafts.

    I have been using FS for 10 years, since a year I have moved to x-plane. So I have a little knoledge about both sims.

    I also have build two cockpit, a B737 then a GA cockpit, with all the programming that gose with getting all working.

    My personnel conclusing is that x-plane is 500% better than FSX in terms of realism in flight. You need to use good aircraft model (payware from the best shops only) once you have this x-plane is just so realistic after having used fsx. As soon as you leave ground you have to 'fly' the plan , the wind get hold of you just like in real life. Yes it is harder to fly but that is how it is in real, and in real I never had the idea of letting go of my yoke , the plan I fly dose not have a autopilot so I would never even think of letting go the yoke, with x-plane its the same you have to fly all the time, it is just perfectly realistic for me.

    Also the graphic are fluid and when you are landing this is so important, with fsx I feel it so frustrating to try to land with lateral wind and turbulances and your images is not fluid, this never happens with x-plane.

    As for the fog in x-plane this is done to preserv your frame rate.

    So my conclusion is that only one could ever get FAA approval and that is only x-plane, there is no comparison; but maybe its because i have all the hardware from profeesional simulators, yokes pedals etc...

    regards,

    ian

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. How in the world did Xplane get FAA approval???????????
    By 737NUT in forum General X-Plane (Laminar Research)
    Replies: 12
    Last Post: 11-13-2011, 04:52 PM
  2. Xplane Cross platform phidget
    By mrmaster in forum Phidgets Interface & Alan Dyers' FS2Phidget
    Replies: 6
    Last Post: 03-16-2011, 02:43 PM
  3. xplane
    By gokhotit in forum FS2Phidget Users
    Replies: 3
    Last Post: 01-10-2011, 08:34 AM
  4. pc lay out for trainner
    By spiro in forum General Builder Questions All Aircraft Types
    Replies: 2
    Last Post: 06-25-2009, 11:01 PM
  5. LINUX FS9 Xplane
    By ak49er in forum Linux
    Replies: 3
    Last Post: 05-08-2009, 09:05 PM