Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    May 2009
    Location
    CA
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Engravity CDU with PMDG - PM needed?

    The Engravity CDU used to need a licence from PMDG to work with their 737. Since PMDG isn't supplying that license anymore (at least...not as far that I know of)...it it then mandatory to have PM up and running to use the CDU?

    I also asked PMDG about their 737NGX support with external hardware like CDU's, MCP's and so on. They tell me they're gonna release a SDK. Does that mean that with the Engravity CDU for the current 737NG, it can also be used with the upcoming NGX?

    Not an owner of the Engravity myself..can someone shed some light on the connection the CDU uses? Is it only USB? Or does it also needs to connect to a DVI/DSUB on my videocard?

    Thanks!

  2. #2
    500+ This must be a daytime job
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    rotterdam, the Netherlands, Europe
    Posts
    898
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Hi,

    it only needs the USB. You DONT need a VGA or tv out or anything like that. All data for the lcd is supplied via USB.

    The CDU also works with the PMDG 747X (driver supplied by www.flightsimlabs.com).

    Next to that it is compatible with:

    * Level-D 767 (for both fs9 and fsx)
    * Project Magenta
    * Flightdecksoftware
    * Sim-avionics
    * Aerowinx precision simulator.

    I havent seen the pmdg SDK yet, but in the (now gone) avsim forum they had promised future support.

    Stef
    www.boeing737ng.com
    ___________________________
    The Dutch 737 Simulator Project

  3. #3
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    May 2009
    Location
    CA
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Hi Stef,

    Thanks for your reply. I've check out the flightsimlabs site. They support under FSX only I see. However...it's the 747...I'd like to fly the MD-11 for now and the upcoming 737NGX when available.

    I reckon from your reply that I must have either a PMDG license file or PM eg...I DO need something to make the CDU interact right? And since PMDG doesn't supply the license anymore, I have one option left to let the CDU work with the PMDG 737 being: PM. Correct?

    Any thought if the CDU will work with the PMDG MD-11?

    Now..if only I could find a 2nd hand CDU for not too much $$

    Thx

    Eric

  4. #4
    500+ This must be a daytime job
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    rotterdam, the Netherlands, Europe
    Posts
    898
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Quote Originally Posted by Tai-Pan View Post
    Hi Stef,

    Thanks for your reply. I've check out the flightsimlabs site. They support under FSX only I see. However...it's the 747...
    Thats what i said: 747X


    I reckon from your reply that I must have either a PMDG license file or PM eg...I DO need something to make the CDU interact right? And since PMDG doesn't supply the license anymore, I have one option left to let the CDU work with the PMDG 737 being: PM. Correct?
    The cdu itself is merely a terminal (just like a real cdu) FMC logics have to come from the add ons. Not neccesairily PM. For the 737 you can also use Flightdecksoftware or Sim-Avionics.

    However, when you will use any of these solutions, THESE will suplly all logics. This means you have to rip all logics/panels out of the pmdg 737 and merely use it for the flight model.

    2 different concepts you are talking about.

    Although Ian, gwyn and others made great home sims based on the pmdg software, the fact remains that the PMDG software is meant as desktop software and PM, FlightdeckSoftware en Sim-avionics are meant to build hardware interfaced sims.

    Any thought if the CDU will work with the PMDG MD-11?
    Technically possible ? YES

    Will it ever happen ? Dont know. Is up to PMDG.

    We never had enough requests to justify investments in the correct keypad yet. If demand is there we will make a md11 keypad.

    stef








    .
    www.boeing737ng.com
    ___________________________
    The Dutch 737 Simulator Project

  5. #5
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    May 2009
    Location
    CA
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Quote Originally Posted by dnoize View Post
    Thats what i said: 747X
    However, when you will use any of these solutions, THESE will suplly all logics. This means you have to rip all logics/panels out of the pmdg 737 and merely use it for the flight model.

    .
    Thx. Can you enlighten me in how I should read this sentence?? "rip out" as meaning disabling it somewhere in the PMDG files so it won't interact with the other solution (flightdeck, sim-avionics)?

    Is there any advice in what solution may be the better one, keeping in mind that at this moment I'm primairly interested in the CDU functionality (with the Engravity CDU).

    Eric

  6. #6
    500+ This must be a daytime job
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    rotterdam, the Netherlands, Europe
    Posts
    898
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    You need to delete the panels in pmdg. There are also mods to be found on the updates page from project magenta.

    Please note that mcp, cdu and glass displays closely work together. So you can not use "just" the PM cdu with the pmdg mcp/glass.

    Its either all pmdg or either all PM/flightdecksoftware/simavionics/etc.

    Stef





    .
    www.boeing737ng.com
    ___________________________
    The Dutch 737 Simulator Project

  7. #7
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    May 2009
    Location
    CA
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Quote Originally Posted by dnoize View Post
    You need to delete the panels in pmdg. There are also mods to be found on the updates page from project magenta.

    Please note that mcp, cdu and glass displays closely work together. So you can not use "just" the PM cdu with the pmdg mcp/glass.

    Its either all pmdg or either all PM/flightdecksoftware/simavionics/etc.

    Stef

    .
    Hmm...so using only the CDU with PM/Flightdeck/whatever and keep the rest default PMDG on my tft won't work then? Just asking since I'm only just starting to get more "out of the SIM' hardware. Have the VRInsight MCP combo, and wanted a CDU for a long time, but...don't want to buy it and not being able to use it.

  8. #8
    500+ This must be a daytime job
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    rotterdam, the Netherlands, Europe
    Posts
    898
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Thats correct. This is NOT possible.

    The PM cdu will NOT plot a route on your PMDG ND or command the PMDG MCP or vice versa.

    In fact the seperate systems will be fighting eachother.

    Stef
    www.boeing737ng.com
    ___________________________
    The Dutch 737 Simulator Project

  9. #9
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    May 2009
    Location
    CA
    Posts
    7
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Quote Originally Posted by dnoize View Post
    Thats correct. This is NOT possible.

    The PM cdu will NOT plot a route on your PMDG ND or command the PMDG MCP or vice versa.

    In fact the seperate systems will be fighting eachother.

    Stef
    Darn...in that case I'm stopped dead in my tracks I was really hoping adding a CDU to my setup so I could use an external CDU instead of the one in the SIM.
    Is there any other way to accomplish that?

    Edit:
    Still...I don't understand why the information is not complete then. If I read at Engravity's site they state:

    The CDU/FMS is complete plug and play.

    There is no need to wire, solder, build or program anything yourself.

    It works as the real one and it communicates directly to your computer. All functions are available to plan your flight as if it was real.

    The hard keys have been made of injection molded high quality material with laser etched inscriptions. Full backlight is available and can be adjusted by the build in potentiometer. The unit comes with a built in backlighted 5" LCD display. The LCD display don't need a graphics card output, since everything works with a USB connection.

    The unit can be build in your setup or can be used as a stand alone.

    Electronics are protected in a strong housing. The unit works with a USB connecting and comes with a 12V adapter and driver software.
    Except for the project magenta software everything is included to make your flightexperience better then it ever was before.


    When reading that, I'm thinking "ok, so it connects to my plane and I can use it to enter my CDU data without having to do it from within my sim". But from what you're telling me, it doesn't work that way.

    Is the OpenCockpit an alternative then??

  10. #10
    500+ This must be a daytime job
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    rotterdam, the Netherlands, Europe
    Posts
    898
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Quote Originally Posted by Tai-Pan View Post
    It works as the real one and it communicates directly to your computer. All functions are available to plan your flight as if it was real.

    When reading that, I'm thinking "ok, so it connects to my plane and I can use it to enter my CDU data without having to do it from within my sim". But from what you're telling me, it doesn't work that way.

    Is the OpenCockpit an alternative then??
    What exactly isnt clear ?


    Like a real cdu in a real aircraft the engravity cdu does not contain any logics.

    In the real aircraft all logics are in the fmc/fms and the cdu is merely a terminal displaying what the fmc is telling it to display.

    With the engravity cdu its exactly the same. The cdu is a terminal and its displaying the fmc logics from your add on (i.e. project magenta, flightdecksoftware, sim-avionics, aerowinx precision simulator, pmdg and level-d).

    FS(x) itself does not have any fmc logics. Without any of these add-ons the cdu is useless.

    The engravity cdu is the only cdu that is capable of directly communication with the pmdg 737 and 747 for fs9.

    Unfortunately pmdg stopped retailing the driver because of a conflict about the intelectual property with flightsimlabs. So unless you can find a second hand cdu WITH a valid pmdg licence key, that is a dead end road. (btw, i dont have a clue about the legal status of a second hand key licence. best check that with pmdg).

    The driver for the pmdg 747 for fsx is still available via flightsimlabs.

    I hope the cdu will be compatible with the 737 NGX (pmdg has promised this in the past) but for now the ngx has not been released yet. Nor have any screenshots been released as they allways did with future aircraft, so to be honest, i would not expect the ngx before summer.

    The opencockpits cdu (or any other for that matter) cant be used well with the pmdg because its merely a keyboard interface. pressing the key on your cdu would lower the gear in fs. so you would constantly have to switch between keyboard mode and cdu mode within fs.

    Maybe its an option for you to check flightdecksoftware ? If you dont need a full suite you can start with the 'pilot'version you have captains side glass, mcp, efis and cdu software for 199 euro's.
    sim-avionics offers something similar



    Stef




    .
    www.boeing737ng.com
    ___________________________
    The Dutch 737 Simulator Project

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Looking for PMDG Driver for CDU Engravity
    By bagarie in forum I/O Interfacing and Hardware
    Replies: 3
    Last Post: 12-01-2010, 01:59 PM
  2. Engravity or Simworld? Advice needed.
    By maciasgt in forum Where to Start Building a Home Cockpit
    Replies: 4
    Last Post: 06-24-2010, 12:24 PM
  3. PMDG Remove Engravity Support
    By ian@737ng.co.uk in forum Cockpit Software: Miscellaneous
    Replies: 36
    Last Post: 04-22-2009, 02:24 PM
  4. Engravity Hardware CDU now compatible with PMDG 737 and 747.
    By dnoize in forum CDU/FMS and Electronics
    Replies: 2
    Last Post: 01-27-2009, 06:32 PM