Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    300+ Forum Addict AchillesP's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Greece, Thessaloniki
    Posts
    381
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Exclamation Strange phidgets problem

    Hi,

    I have build a TQ using phidgets components. I have a strange problem. Whenever the trim works (up or down) throu relay card, I lose the servo card usb connection. When the trim stop's then the usb connection comes back again. This makes the throttles to go up and down at AT mode.

    Possible problems that I thought.

    1.) Not enough power to servo card when trim motor works ?
    2.) Trims make the servo card to shake and lose connectivity ?
    3.) All phidgets cards for TQ are installed in a usb hub and create problem with power?

    Can it be another problem?
    With best regards,
    Achilles
    http://www.thefsps.com

  2. #2
    150+ Forum Groupie Melnato's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Melbourne, Australia
    Posts
    206
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Achilles,

    Are you powering the throttle levers separately?

    Its not advisable to power heavy duty servos directly form Phidgets card,
    you should use a separate power source.

    Also trying connecting Servo card to different usb port...maybe direct to the computer may help?

    Nat

  3. #3
    300+ Forum Addict AchillesP's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Greece, Thessaloniki
    Posts
    381
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Hi Nat,

    I supply 12Volt for the trim motor throu relay card and 5Volt for the throthles, spoiler throu the servo card. The ground is common.

    I did not yet test to change usb port because the tq is far away from the pc so I use usb hub

    Quote Originally Posted by Melnato View Post
    Achilles,

    Are you powering the throttle levers separately?

    Its not advisable to power heavy duty servos directly form Phidgets card,
    you should use a separate power source.

    Also trying connecting Servo card to different usb port...maybe direct to the computer may help?

    Nat
    With best regards,
    Achilles
    http://www.thefsps.com

  4. #4
    300+ Forum Addict AchillesP's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Greece, Thessaloniki
    Posts
    381
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Exclamation

    So,

    It is not case 2 for sure because I test it.

    1 or 3?
    With best regards,
    Achilles
    http://www.thefsps.com

  5. #5
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    5
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Two possibilities - first is USB voltage provided by the hub is pulled down by the additional current required by the relays. If the USB voltage goes below approx. 4.6V, the phidgets will reset until it comes back up.

    The other possibility is Electromagnetic interference from whatever you are switching with the relays. There is a tutorial here -
    http://www.phidgets.com/documentatio.../EMIIssues.pdf

    Page 5 may be of particular interest.

    Chester

  6. Thanks CocnutAir, AchillesP thanked for this post
  7. #6
    Our new friend needs to reach 10 posts to get to the next flight level
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Alberta
    Posts
    8
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Strange phidgets problem

    I think it's your common ground... you may be getting some feedback through the ground.

  8. #7
    300+ Forum Addict gokhotit's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Tucson, AZ
    Posts
    314
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Strange phidgets problem

    The other possibility is Electromagnetic interference from whatever you are switching with the relays. There is a tutorial here -
    http://www.phidgets.com/documentatio.../EMIIssues.pdf
    I get a 404 not found error on this link..

    Edit: found the correct one:
    http://www.phidgets.com/documentatio...s_Tutorial.pdf
    I'm not replicating anything, because I like to fly everything.
    http://www.youtube.com/watch?v=HG1LP3xxn0Q

Similar Threads

  1. Got a very strange problem I need help with please
    By 737NUT in forum General Microsoft Flight Simulator 10 (FSX)
    Replies: 0
    Last Post: 06-06-2010, 10:59 AM
  2. Strange problem during descent
    By slider in forum PM General Q & A
    Replies: 10
    Last Post: 03-11-2010, 12:57 PM
  3. Strange problem with iocards
    By mmakela in forum OpenCockpits General Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 09-22-2008, 03:19 PM
  4. PDF/ND Strange problem
    By AchillesP in forum PM Boeing GC
    Replies: 0
    Last Post: 09-05-2008, 04:07 PM
  5. Strange PM problem
    By 737NUT in forum PM General Q & A
    Replies: 2
    Last Post: 11-11-2007, 09:06 PM