Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    25+ Posting Member
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    64
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Start push button

    HI,
    I'd like to know if there is a way to start my 2 engines separately with a keystroke ?
    I use flightillusion GSA10 interface and 2 push button to start and 2 other to stop.
    Any suggestion welcome

    Gerry

  2. #2
    1000+ Poster - Fantastic Contributor Jackpilot's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    MONTREAL
    Posts
    1,046
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Jet/turbine or recip engine?
    Jackpilot
    B737-700 Posky
    FS9/P.Magenta
    without PMSystem

  3. #3
    25+ Posting Member
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    64
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Hi Jack

    It's a turboprop ( Cessna Conquest II )

    Thanks
    gerry

  4. #4
    1000+ Poster - Fantastic Contributor Jackpilot's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    MONTREAL
    Posts
    1,046
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Has to be checked because I'm talking from memory..correct me if wrong.

    You need two switches per engine.
    One is the strarter
    One for opening/igniting the fuel and shutting it off

    The strater has to be either a momentary pushbutton or momentary toggle
    The fuel switch can be a latching toggle (off-on locked) or a regular toggle on-off with a switch guard.

    Procedure:
    You engage the starter and keep it on until you reach a certain spooling speed (20-22-N2 on a jet)
    Then you switch on (and lock) the fuel
    As soon as the turbine comes to life (EGT up N1 up) you release the starter to off.

    Repeat for engine 2

    For shutdown just Unlock the fuel switch and set it to off for each engine.
    As far as I remember, you can assign any key to that in FSUIPC
    Engine starter1 Engine starter2
    Mixture full rich1 Mixture full rich2 when on and Idle cut off for shutdown..or something like that. (Check the scroll down assignments in FSUIPC and test try)
    If I get to my sim soon I will post back
    Cheers.
    Jackpilot
    B737-700 Posky
    FS9/P.Magenta
    without PMSystem

  5. #5
    2000+ Poster - Never Leaves the Sim Michael Carter's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Southern Illinois, USA
    Posts
    3,147
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    That's the correct assignment for fuel in FSUIPC.
    Boeing Skunk Works
    Remember...140, 250, and REALLY FAST!

    We don't need no stinkin' ETOPS!



    Powered by FS9 & BOEING

  6. #6
    1000+ Poster - Fantastic Contributor Jackpilot's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    MONTREAL
    Posts
    1,046
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    I checked it.

    In FSUIPC you can assign the following commands (in the scroll down menu) to a keyboard key or to switches/buttons.

    This is for engine 1:

    "Starter 1 set" triggers the starter, has to be kept ON until fuel is applied, released after

    "Mixture1 rich" opens the fuel . Has to stay on the ON position(or pressed for a key) to keep the engine running


    "Mixture1 lean" cuts the fuel, and shuts the engine down.OFF position for a switch (release for a key)
    Duplicate for Engine 2

    Really takes 2 minutes to program with FSUIPC
    Jackpilot
    B737-700 Posky
    FS9/P.Magenta
    without PMSystem

  7. #7
    25+ Posting Member
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Belgium
    Posts
    64
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Start button

    Jack,

    Thanks for all your informations.
    Know what to do tomorrow...

    I'll let you know status

    Fly safe
    Gerry

  8. #8
    1000+ Poster - Fantastic Contributor Jackpilot's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    MONTREAL
    Posts
    1,046
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    De rien...
    Jackpilot
    B737-700 Posky
    FS9/P.Magenta
    without PMSystem

Similar Threads

  1. How can I make COMM TEST button PUSH to TALK button ???
    By Nick1150 in forum OpenCockpits General Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 09-29-2010, 10:50 AM
  2. Push Button Question
    By fletcherj in forum General Builder Questions All Aircraft Types
    Replies: 1
    Last Post: 09-23-2010, 07:39 PM
  3. Push Button with LED ???
    By shafian in forum Where to Start Building a Home Cockpit
    Replies: 1
    Last Post: 09-25-2008, 02:25 PM
  4. Activation of the push button for RW or AVC
    By Michel Vandaele in forum PM General Q & A
    Replies: 4
    Last Post: 11-23-2004, 09:59 AM