Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    10+ Posting Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    BRAZIL
    Posts
    22
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Removing the panels in VC mode

    Gentlemen ,

    How to remove the panels in VC mode ?

    Thanks and regards

    Alberto

  2. #2
    1000+ Poster - Fantastic Contributor Tomlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Waycross, GA
    Posts
    1,188
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Good question- I too would like to know how to do this for FSX as well since Im hoping it might improve performance.
    Eric Tomlin-
    Learjet 45 Builder
    www.flightlevel180.org

  3. #3
    300+ Forum Addict



    Join Date
    Feb 2007
    Location
    California, USA
    Posts
    406
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    If you would like to remove the entire cockpit interior from the FSX VC, you can use an empty interior airplane model in place of the normal file. I believe there is an empty file used by WidevieW.

    It may not be completely empty. It may just have one or two small polygons to keep FSX happy.

  4. #4
    10+ Posting Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    BRAZIL
    Posts
    22
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Removing the panels inVC mode

    Thanks Mike ,

    And in FS9?

    regards

    Alberto

  5. #5
    C441 Nutcase Sweetwater's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Spokane
    Posts
    67
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Hi,

    In FS9, I have used a hex editor to remove the VC before with great luck. Always make a backup of the file before you change it (of course)

    Here is the complete thread on how to do this..

    http://forums.avsim.net/dcboard.php?...ng_type=search

    Try the fourth our fifth post down by Douglas K. He explains it quite well!

    Hope this helps, Jeff

    Here is the specifically relevant text from his post:

    **********************

    Yes, you can! As far as removing the VC from the A/C model is concerned, it is perfectly possible and actually quite simple to do, involving only a hex editor and two changes to the aircraft.mdl file.

    A good hex editor can be found here (Hex Workshop 4.1 - shareware but fully functional for long enough to get the job done and then some):

    http://www.bpsoft.com/downloads/


    Open the mdl file you want to edit and search for the following hex value: 0022003900

    In the first two occurences of that string, simply change the 39 in 0022003900 to 00. It should now look like this: 0022000000. Save the changes, OK the creation of the backup file then exit Hex Workshop to test it out in MSFS.


    I have found that this works on mdl files created in GMAX, FSDS, and FSDS2. It works on the default FS9 A/C, including the new vintage models. It takes two minutes at the most to complete, and if a computer moron like me can do it, then anyone can, including chimpanzees.

    If you decide to go this route, be sure you use your new mdl file powers for good, not evil.

  6. #6
    300+ Forum Addict jmig's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Lafayette, LA USA
    Posts
    440
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Below is an answer from Bill Leaming of Eaglesoft to a post called "Way to remove panel from VC?" at AVSIM.com. Bill is a very knowledgeable gauge programmer.

    "Removing the VCockpitXX sections will only get rid of the gauges.

    The only way you might get rid of the visual vc model and leave the prop would be to edit all the textures used for the vc panel to be transparent.

    With FSX there's no need to 'hex edit' anything, since the VC is simply the seperate xxx_interior.mdl...

    ...simply edit the model.cfg file and comment out the interior entry to get rid of it entirely!

    Bill Leaming
    Gauge Programming - 3d Modeling
    Eaglesoft Development Group
    Intel Core 2 Quad Q6600-4GB DDR2 Corsair PC6400-500 GB SATA-ATI Radeon HD2400 Pro 256MB DX10
    NOTE: Unless explicitly stated in the post, everything written by my hand is MY opinion. I do NOT speak for any company, real or imagined..."
    John

    System:
    ASUS P5Q SE/R
    Intel Q9550 O/C to 3.4 GHz
    4 GB 1066 DDR2 RAM
    300 GB WD 10,000 RPM Raptor SATA Drive
    GeForce 8800 GT 512 KB RAM
    Matrox TH2Go with three 19" Sumsung 940 BX
    IR Track 4

  7. #7
    2000+ Poster - Never Leaves the Sim Michael Carter's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Southern Illinois, USA
    Posts
    3,147
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    The Dreamfleet 727 has the option of loading a VC cockpit with the flight model or not. Great for builders, but the intent was to reduce the frame hit when in VC mode.

    Hopefully, we'll see more third-party aircraft using this feature as standard.

    The hex editor does work though. I tried it out on other aircraft.
    Boeing Skunk Works
    Remember...140, 250, and REALLY FAST!

    We don't need no stinkin' ETOPS!



    Powered by FS9 & BOEING

  8. #8
    New Member
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    France
    Posts
    2
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Removing the panels in VC mode

    Hi everyone,

    Very nice tweak, it works fine...but I would like to know also if there is a way to remove the flexing wing as we can remove te V-cockpit...if someone can help me....thanks

  9. #9
    New Member
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    France
    Posts
    2
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Removing the panels in VC mode

    sorry I have forgotten...I am on FS9

  10. #10
    New Member
    Join Date
    Aug 2014
    Location
    South Africa
    Posts
    3
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Re: Removing the panels in VC mode

    This thread is very old but hope someone can help. I want to remove the gauges and panel from VC in FSX but still want to keep VC. I did it before but computer crash and now I don't know how. I tried Bill suggestion but that remove the whole VC.

Similar Threads

  1. Removing green text line from main screen
    By fvefa in forum MyCockpit Online Flying Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 09-06-2010, 04:00 PM
  2. Removing Monitor Bezel
    By Crescent in forum General Builder Questions All Aircraft Types
    Replies: 5
    Last Post: 06-07-2010, 11:48 PM
  3. Removing the cockpit view from FSX
    By JimmyGerrard in forum General Microsoft Flight Simulator 10 (FSX)
    Replies: 17
    Last Post: 10-31-2009, 04:00 PM
  4. PM: Removing FS panel and autopilot
    By David Rogers in forum Cockpit Software: Miscellaneous
    Replies: 7
    Last Post: 10-19-2007, 06:20 PM
  5. Removing camera views
    By Martin Cumming in forum General Builder Questions All Aircraft Types
    Replies: 0
    Last Post: 09-08-2007, 02:18 PM