Results 1 to 7 of 7

Thread: FCU handling

  1. #1
    150+ Forum Groupie pdpo's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    belgium
    Posts
    280
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    FCU handling

    Roberto,

    some questions ....

    1) before takeoff FD is switched on. In our software this results in managed speed, heading, altitude. Correct?

    2) when the speed is in managed before takeoff and I pull it goes to selected, I set a speed and then takeoff. When passing
    the thrust reduction altitude the speed goes automatically back to managed ? is this normal?

    3) when in open climb I set a selected speed 320 knots (indicated). During the climb the mach speed of the plane is climbing.
    at what point does the airbus switches automatically to mach setting ?

    Greetz Peter

  2. #2
    MyCockpit Support Staff dodiano's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    El Salvador
    Posts
    991
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Hi pdpo,

    2 of the 3 questions I can answer you know the third one I will try to answer it to you later today Cause Iīm about to go for a day flight so Iīll look those things up Today... Very good questions:

    >1) before takeoff FD is switched on. In our software this results in managed speed, heading, altitude. Correct?

    Yes FD is switch to on during Initial Cockpit preparation according to SOPīs (Standard operating procedures) Yes you will have managed speed, heading will be managed acording to the SID, and Altitude is always selected the only thing managed about altitude is CLIMB or DESCENT Modes, Altitude will always be selected on the altitude Window for the target altitude.

    >2) when the speed is in managed before takeoff and I pull it goes to selected, I set a speed and then takeoff. When passing
    the thrust reduction altitude the speed goes automatically back to managed ? is this normal?

    No if you have selected the speed before takeoff it will mantain that speed all the way unless you tell him otherwise! What software are you using?? It shouldnīt revert back to Managed speed at thrust reduction altitude... Let me check that data for you today!!

    Will answer the other one tonight.

    Take care,

    Roberto

  3. #3
    MyCockpit Support Staff dodiano's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    El Salvador
    Posts
    991
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Ok Iīm back here is the answer to the third question:

    >3) when in open climb I set a selected speed 320 knots (indicated). During the climb the mach speed of the plane is climbing.
    at what point does the airbus switches automatically to mach setting ?

    Actually it is a calculation that depends on tropopause and other stuff but normally at FL270 there is a table how they calculate it on teh A-320 QRH (Quick Reference Handbook) But that is the SPEED to MACH that you see on the FCU the plane will mantain the selected speed converted to Mach!

    Regards,

    Roberto

  4. #4
    150+ Forum Groupie pdpo's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    belgium
    Posts
    280
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Hi roberto, thanks for the answer

    i'm using project magenta airbus software and i'm not very happy with it. They give relatively good support
    but I have a large history of bugs and still an open issue list. Slowly the programmer is solving those but
    I have had the software already for more then a year and for the 500+ euro we need to pay for it, one could
    expect something rock solid (minor bugs can always happen).
    Strangly on their support forum very low rate of issues are mentioned...I wonder if i'm the only one seeing those
    issues... i wonder

    Greetz

  5. #5
    MyCockpit Support Staff dodiano's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    El Salvador
    Posts
    991
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    I have never played with Project Magenta at least not the Airbus portion I have played with the Boeing system on a friendīs house, I think you should talk to Enricco directly and report the stuff to him Iīm more than sure he is fixing the software and specially with reports from user Iīm more than sure he will work things out... Itīs just that the bus software is so much stuff... It is really complicated with all itīs features, my advice is report the bugs you might Find and Iīm sure the guys at Magenta will try to fix all these issues! And please if you have more questions donīt hesitate Iīll try to answer them for you!

    Regards,

    Roberto

  6. #6
    150+ Forum Groupie pdpo's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    belgium
    Posts
    280
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Roberto,

    i am in constant contact with enrico but he is busy...busy...
    only one person and many programs to support.... airbus, boeing, pmsystems, pminstructor station ....
    many travels to undertake for commercial relationships....
    so sometimes the progress is not what we expect ....
    anyway enrico is certainly doing the uttermost to support...

    Greetz

  7. #7
    MyCockpit Support Staff dodiano's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    El Salvador
    Posts
    991
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Exactly Iīm sure Enricco is trying his best, but is good guys like you notice all these bugs and report them! Please if you have more questions let me know ASAP!

    Regards,

    Roberto

Similar Threads

  1. Company routes handling
    By Brian in forum PM Boeing FMC/CDU
    Replies: 3
    Last Post: 04-01-2009, 04:06 PM
  2. FBW handling in software
    By PittsburghLever in forum General Builder Questions All Aircraft Types
    Replies: 2
    Last Post: 09-20-2008, 04:30 AM
  3. pmSystems: 3-way switch handling
    By null null in forum PMSystems
    Replies: 4
    Last Post: 12-03-2004, 11:46 AM