Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    10+ Posting Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Perth
    Posts
    13
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Build The Master Card

    Fairly hard to tell from the title, I know, but I've built the master card from opencockpits, and not only have I build the board - it works, and not only works, but worked first time.

    I had originally gone FSbus, but decided to change and bought the board and wow, it works!!!

    I'm building a budget mcp (budget will be the order of the day) and trying to work out how to connect all the switches etc, as of course OC has 9 switches to 10 pins, where as FSBus had 1 switch to each pair...

    I'm rapt!!!

  2. #2
    1000+ Poster - Fantastic Contributor Bob Reed's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Holley, New York U.S.A.
    Posts
    1,880
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Hello and welcome. The 10th pin is the common and goes to all the switches. The other 9, one goes to each switch. Hope this helps....
    Bob Reed

  3. #3
    Boeing 777 Builder


    Kennair's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Perth, Western Australia
    Posts
    793
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Good on you Gaspode,

    When I built my master card, it didn't work first time....GULP! But I managed to find the offending IC and replaced it for about $1.50 and voila!! It's a great piece of kit, and when you combine it with the powerful SIOC programming language, there won't be a system you can't replicate with it as you can overcome all FS shortcomings. It will take some time to get your head around though, so search the OC forums and ask lots.

    Have fun,

    Ken.
    Opencockpits | AerosimSolutions | Sim-Avionics | FSX | FDS | FTX | REX2 | ASE | PPL | FlightCity | Kennair


  4. #4
    300+ Forum Addict jmig's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Lafayette, LA USA
    Posts
    440
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Quote Originally Posted by Gaspode View Post
    Fairly hard to tell from the title, I know, but I've built the master card from opencockpits, and not only have I build the board - it works, and not only works, but worked first time.
    You are a better man than I am. I bought mine already assembled. And, I haven't even wired it up yet.
    John

    System:
    ASUS P5Q SE/R
    Intel Q9550 O/C to 3.4 GHz
    4 GB 1066 DDR2 RAM
    300 GB WD 10,000 RPM Raptor SATA Drive
    GeForce 8800 GT 512 KB RAM
    Matrox TH2Go with three 19" Sumsung 940 BX
    IR Track 4

  5. #5
    10+ Posting Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Perth
    Posts
    13
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Well not only did I build the master, I've built the display one - and that too worked first time!!!!!

    I enjoyed soldering these cards, I had a nightmare with my home made ones for FSBus, and that's partly why I stopped building, as well as having a daughter and changing countries!

    I've started working on my MCP - now I'm building the budget kind, off the shelf items, but all I'm worried about is that it works.

    As I've used parts from my old project it's worked out a lot cheaper, but even if I bought all the parts, it's probably cost less than $100us to build my MCP (add the two boards of course to that) but I've got a fully functioning MCP when I get it done.

    Just got to work out the led "8's" and wire them. (A lot harder when they're mounted on a veraboard.

    Will have to get pictures when I'm done. Next board after that will be the EFIS - as I've got spots clear on the switch matrix, but need at least another display board for the v/s indicator before looking at building the radios.

    Looking forward to quizzing people about soic as I start to look towards the roof

  6. #6
    300+ Forum Addict jmig's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Lafayette, LA USA
    Posts
    440
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    I admire you Gaspode. Although, I grew up working on radios as a kid, I am now afraid of wiring and soldering electronics. When I was a kid, the irons were 150 watts, today 15-30 watts. We used 12 gage wire back then. Today, it is so small there isnít a gage number high enough to rate it. Then there are my now bi-speckled eyes and clumsy fingers...I wonít go on.

    I almost find it interesting. I am doing anything and everything to delay hooking up the wiring. My latest excuse is that it is too hot. Hopefully, it will soon be too cold. Alas, I will have to tackle it eventually.
    John

    System:
    ASUS P5Q SE/R
    Intel Q9550 O/C to 3.4 GHz
    4 GB 1066 DDR2 RAM
    300 GB WD 10,000 RPM Raptor SATA Drive
    GeForce 8800 GT 512 KB RAM
    Matrox TH2Go with three 19" Sumsung 940 BX
    IR Track 4

  7. #7
    10+ Posting Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Perth
    Posts
    13
    Contribute If you enjoy reading the
    content here, click the below
    image to support MyCockpit site.
    Click Here To Contribute To Our Site

    Looks like I spoke too soon about the graphics card.

    I've hooked up 1 7 segment, and when I put the pin 3 on the first connector (1 pin of 16) I get the 8

    2pin of the 16 - missing the lower right segment.

    3pin only shows the bottom line, and pretty much all the rest have variations of different combos.

    Anyone know what I may have done wrong?

Similar Threads

  1. Master card inoperative
    By 737NUT in forum OpenCockpits General Discussion
    Replies: 25
    Last Post: 04-15-2010, 10:43 PM
  2. IO Cards Problem setting up Display Card on Master Card
    By Barrykensett in forum OpenCockpits General Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 05-02-2009, 01:30 PM
  3. Master Card: Is it working?
    By jmig in forum OpenCockpits General Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 04-10-2008, 07:59 AM
  4. Some help for Master card
    By cesarfsim in forum OpenCockpits General Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 04-01-2008, 03:08 AM
  5. LED:s to master card
    By Jouni in forum I/O Interfacing Hardware and Software
    Replies: 1
    Last Post: 12-10-2006, 08:29 PM