PDA

View Full Version : Exterior lights



Jerec
08-14-2014, 09:21 AM
Hello everybody,

is it correct, that only landing lights are implemented at this model? Last night i did a night flieght and after landing switching from landing to taxi light *poff* everything was dark in front of me. :) Even switching left or right alone was not functional.
Im, asking, because in Skalarki_IO and JL-softwareoverhead the functions are implemented. Does anyone know, if its correct, that the lights are missing or how i can fix this?

Regards Henrik

jeehell
08-15-2014, 04:19 PM
Hi,

I'm not too sure about which exact lights are implemented. But the taxi lights, strobes and landing lights at least should be there.
Make sure you have the effects file copied in the FS effects folder (these files are copied by my soft in the folder of the aircraft addon in FS, they should also be copied in the effects folder but it may have failed...)
Do you use FSX or FS9?

regards,
JL

SSO
08-18-2014, 10:10 AM
In P3Dv2.2
For me nosewheel light (low/high beam) as well as Runway turnoff are missing.
Beacon, strobe, wing & tail lights as well as logo light works.

/Stephen

Jerec
08-18-2014, 10:48 AM
Hi,

yes i can confirm, after recopying the files to effects, NW light and RWY turn is missing, Landing switch puts left and right to ON, even when only one side is selected.
Sim is P3D v2.3

Regards Henrik

flykarli
08-20-2014, 03:22 PM
Hi,
Has anyone ever tried to do with shockwave 3D Lights Redux lighting?
Would be interesting if anyone has tried this. My attempts have been up to now not been so successful.
regards
Karl

frederic-r
09-21-2014, 09:00 AM
Hi Karl,

I have actually some Shockwave lights manually added in aircraft.cfg and they are working (PA320, Jeehell FMGS and P3D v2.3). But Shockwave effects are pretty old and some reflections aren't perfect on the aircraft. The "Shockwave halo" is present, really nice with taxi and landing lights. I didn't add the Shockwave gauge in any panel, I don't know what this gauge was for.

I think there should be newer effects, much more precise and optimized for P3D, but I didn't search a lot ... Only one problem with light section of aircraft.cfg : it can't have more than 18 lines of effects. It seems to be a limitation since a long time (Fs9 or FsX). If anyone knows how to bypass this, I'm interested !

I'll try to post some pictures if you wish to have a look.

Regards,
Frederic

(sorry for my english ...)

frederic-r
09-21-2014, 11:15 AM
As promised, here are come pictures.

All lights off (can't switch cabin off, unfortunately)
Speaking about the EasyJet, not the Cessna ;-)
9529

Logo on (with lights on horizontal stab)
I'd like it to be brighter, but I don't understand how effects are made or can be modified ...
You can see an incorrect shadow near stab.
9530

Wings on
9531

Cockpit on (linked with the reading light in my cockpit !)
9532

Beacon on (with beautiful reflections on engines and gear). Upper and lower beacon are not synchronized.
9533

Nav lights on
9534

Strobes on (not synchronized, as beacon)
9535

Taxi light on (Shockwave)
9536

9537

To be continued on next post ;-)

frederic-r
09-21-2014, 11:21 AM
Landing lights on (Shockwave)
9539

9540

And in flight, just before landing ...
9541

9542

9543

On ground with GSX ...
9544

9545

9546

9547

Hope you'll like this custom lightning ...

Regards,

Frederic

flykarli
09-21-2014, 01:29 PM
Hi Frederic !

This looks much better than before from the normal lighting. It would also be interesting if inside of the cockpit has a better illumination of the taxiways and runnways? Please can you send me the txt file for this Shockwave lights or give me a hint where I can find this?
Thanks
Karl

frederic-r
09-21-2014, 02:25 PM
Hi Karl,

Here is the Lights section of my Aircraft.cfg.

[Lights]
//Type 1 Bcn 2 Strb 3 Nav 4 Ckpt 5 Ldg 6 Taxi 7 Reco 8 Wing 9 Logo 10 Cabin 11 General 12 HeadLight 13 Brake


// Beacon
light.0=1, 6.8, 0.00, -5.80, fx_beaconh,
light.1=1, 3.83, 0.00, 8.47, fx_shockwave_beaconb,


// Strobes
light.2=2, -69.20, 0.00, 3.70, fx_strobeh,
light.3=2, -13.95, -55.25, 2.45, fx_strobecartresseisA36,
light.4=2, -13.95, 55.25, 2.45, fx_strobecartresseisA36,


// Nav lights
light.5=3, -13.90, -55.25, 2.45, fx_navredm,
light.6=3, -13.90, 55.25, 2.45, fx_navgrem,
light.7=3, -69.20, 0.00, 3.70, fx_shockwave_navwhi_nl,


// Cockpit
light.8=4, 45.827, 0.00, 3.50, fx_vclight,


// Landing lights
light.9=5, 11.570000, -10.48, -5.81, fx_PAland,
light.10=5, 1.000, -7.0, -4.00, fx_shockwave_landing_light_narrow,
light.11=5, 11.570000, 10.48, -5.81, fx_PAland,
light.12=5, 1.000, 7.0, -4.00, fx_shockwave_landing_light_narrow,


// Taxi lights
light.13=6, 38.000, 0.00, -7.0, fx_shockwave_landing_light_narrow,


// Wings
light.14= 8, 10.0, 15.31, 0.0, fx_airbusx_wing_dual,
light.15= 8, 10.0, -15.31, 0.0, fx_airbusx_wing_dual,


// Logo
light.16=9, -61.65, 11.85, 5.70, fx_vclighth_dual,
light.17=9, -61.65, -11.60, 5.70, fx_vclighth_dual,

Effects are named "_dual" when I tried to improve them by modifying manually the fx file, unsuccessfully ... So, the _dual files are the original ones, without "_dual" in the name.

Shockwave lights are "narrow" because shadows are not rendered correctly. The brighter the light is, the worse the shadow is.

Another problem occurs : sometimes, the cockpit or logo light starts flashing (!) when I start the beacon ... Don't know why, switching them off then on stops their flashing.

If you find a way to bright the logo and cockpit lights, please tell me ... (for the cockpit, the fx_vclighth should be fine)

I also investigate for making the AirbusX taxi and landing lights working on the ifdg model (illumination of ground is much more realistic) but at this time, I don't see how it's possible.

Regards,

Frederic

flykarli
09-21-2014, 02:43 PM
Hi Frederic !
Thanks a lot, I will try it tomorow in my Sim.
regards
Karl

Jerec
09-26-2014, 01:58 AM
Good morning Frederic,

that seems to be be nice idea with the shockwave lights. I bought it from Simmarket and installed them into FSX and the copied the .fx files to P3D. Unfortunatly, i didnt got it working for the JL-airbus by using your section in my aircraft.cfg.
The navlights are always on and cant be switched off and when i switch on one landing, everything goes ON (Left, right and wheel), taxi alone doesnt work.
Do i have to setup any other files except aircraft.cfg on my setup?

Regards Henrik

frederic-r
09-26-2014, 06:39 AM
Hello Henrik,

Yes, I also have a similar problem. I don't know how JL overhead manages FS lights, but switching some of them on or off on the overhead doesn't update (for me) the corresponding bit in fsuipc offset 0D0C.

In my case :

- Landing lights are working (but right and left together, they are not separated). If I switch them on, bit 2 in fsuipc offset 0D0C is updated.
- Nav lights : Strange, I can turn them on with the OVHD switch, but they don't return to off even if switch is set back to off.
- Strobes are working fine
- Taxi light doesn"t work, the overhead switch doesn't modify my offset 0D0C.
- Same for logo, wings and beacon, offset isn't updated.
- I have linked the FS cockpit light directly with a backlight switch in the cockpit. So, when my panels are backlighted, the cockpit light appears in FS.

So, waiting for a "real" overhead, I had to manage some lights manually in my sioc code, with sioc (cockpit) switches or joystick buttons.

Concerning the shockwave lights, ok for the fx file copied into P3D/Effects. But editing your fx file with a text editor, you'll see a bmp file (in section [ParticleAttributes.x]) which also have to be copied in Effects/Texture. Check for this file too.

For example, in fx_shockwave_landing_light_narrow.fx, you can find Texture=fx_swave_lights_1.bmp.
This file have to be copied in Effects/texture.

Hope this will help you.

Best regards,

Frederic

frederic-r
09-26-2014, 01:10 PM
Note ...

Just installed the last update (09/26) and all the lights are now working correctly with overhead switches :-) (except rwy turnoff which is not implemented in ifdg model)

@Karl : fx_vclighth.fx is perfect for cockpit lightning.

Regards,

Frederic

flykarli
10-01-2014, 12:52 AM
Hi frederic!
Thanks for your Help. After the last update it goes as it shold.
Regards
karl

Jerec
10-01-2014, 01:57 AM
Good morning,

sorry for the late reply.
Thx to frederic and Jean-Luc, after reconfig of my aircraft.cfg with new entries and shockwave files with corresponding texturefiles (you were right, the *.bmp were missing), lights are working now!

Regards Henrik

SSO
10-06-2014, 06:00 PM
Also here the taxi lights now work in two different intensities (Taxi / Takeoff).

Great addition. :-)

Jerec
10-07-2014, 09:25 AM
Hey Stephen,

for the differential taxilights did you used additional lines in config, or how did you got it working?
Does someone know, how to get the strobes be synchronized as in real?

Regards Henrik

Regards Henrik

SSO
10-07-2014, 09:59 AM
I ran the autoupdater and then it worked. No editing at all.
I did not verify the view of the plane, only that looking from the inside of the Flight deck the lights were seen on the ground.
As for the exterior view I have earlier upgraded with shockwave lights - as I have for all my AI planes. A GREAT improvement in P3D.
Yesterday I flew ILS 26L at EGKK and were able to see the two planes ahead on the ILS. A great experience.

Jerec
10-08-2014, 01:53 AM
Hey Stephen,

i also use P3D, but after5 update to 2.4 with newest update of fmgs, all lights are flickering in outside view and taxi lights only work in one mode. Is it possible to you post your light config in aircraft.cfg, so i can compare it with my settings? I use the settings from frederic at this time, but i dont know, if the flickering is caused due new fmgs or the uodate to 2.4.

Regards Henrik

SSO
10-08-2014, 05:53 AM
Im on 2.2 just getting ready to update to 2.3 and 2.4.
I will add my light section here when I get home tonight.

I cant imagine FMGS causes that. Must be either Shockwave, P3D or your Nvidia driver. Is it independant of HDR and other light settings in P3D?

/Stephen

SSO
10-08-2014, 02:21 PM
My light section:


[Lights]
light.0=3, -13.90, -55.25, 2.45, fx_shockwave_navred
light.1=3, -13.90, 55.25, 2.45, fx_shockwave_navgre
light.2=3, -69.70, 0.00, 4.70, fx_shockwave_navwhi_l_nl ,
light.3=2, -69.70, 0.00, 4.70, fx_shockwave_strobe_l_nl ,
light.4=2, -13.95, -55.25, 2.45, fx_shockwave_strobe_l_2 ,
light.5=2, -13.95, 55.25, 2.45, fx_shockwave_strobe_l_2 ,
light.6=1, 6.8, 0.00, -5.80, fx_shockwave_beaconb ,
light.7=1, 3.83, 0.00, 8.47, fx_shockwave_beaconh ,
light.9=5, 11.570000, -10.48, -1, fx_shockwave_landing_light_narrow ,
light.10=5, 11.570000, 10.48, -1, fx_shockwave_landing_light_narrow ,
light.11=5, 39, 1.0, -5.5, fx_shockwave_landing_light,
light.12=5, 39,-1.0, -5.5, fx_shockwave_landing_light,


/Stephen

Jerec
10-09-2014, 11:42 AM
Hi Stephen,

checked your config in my rig, but without success, taxi light is flieckering in outside view and inside no changes between taxi and TO-light, also strobes not working properly. It seems, that in new 2.4 the textures are not properly loaded, it looks like, that P3D tries to load them, but uses different ones every time. e.g. strobe effect for Navred...

Regards Henrik

SSO
10-09-2014, 03:43 PM
Hi again,

Now upgraded to 2.4.
Did some adjustments to the lights section as it was not very precise:



[Lights]
light.0=3, -13.90, -55.25, 2.45, fx_shockwave_navred
light.1=3, -13.90, 55.25, 2.45, fx_shockwave_navgre
light.2=3, -69.70, 0.00, 4.70, fx_shockwave_navwhi_l_nl ,
light.3=2, -69.70, 0.00, 4.70, fx_shockwave_strobe_l_nl ,
light.4=2, -13.95, -55.25, 2.45, fx_shockwave_strobe_l_2 ,
light.5=2, -13.95, 55.25, 2.45, fx_shockwave_strobe_l_2 ,
light.6=1, 6.8, 0.00, -5.80, fx_shockwave_beaconb ,
light.7=1, 3.83, 0.00, 8.47, fx_shockwave_beaconh ,
light.9=5, 1.500000, -6.9, -3.9, fx_shockwave_landing_light ,
light.10=5, 1.500000, 6.9, -3.9, fx_shockwave_landing_light ,
light.11=5, 37.5, 0.8, -5.5, fx_shockwave_landing_light_narrow,
light.12=5, 38.5,-0.8, -5.5, fx_shockwave_landing_light,

Below an image with cleaned setup file structure as recommended when upgrading 2.2 - 2.3 - 2.4.
No flicker at all.

9607

Vonduck
10-09-2014, 11:12 PM
Hi guys,

Just chiming in here as very interested in these lights...

If I understand correctly, i buy the Shockwave lights and install into P3D 2.4....then using the config form above they should work on the PA320? Is it that simple or have i missed something?

Cheers

Doug

SSO
10-10-2014, 12:44 AM
Doug,

That worked for me - also under P3D2.4.
Now the real asset in the shockwave is the effect on AI aircraft. I have been installing the shockwave lights on all my WorldofAI aircraft files.
This lights up the sky...

/Stephen

Vonduck
10-10-2014, 02:57 AM
Awesome thanks Stephen

Slight problem now... have bought the lights form FSS...but it wont install into P3D! I have FSX.exe from and old FSX i used to have but its not enough as all the registry stuff has been deleted etc...

How do i get around this issue?

SSO
10-10-2014, 03:10 AM
Do you have the migration tool?
Perhaps that is needed...

/Stephen

Vonduck
10-10-2014, 04:38 AM
AH! Found the old FSX discs and reinstalled that... then copy the files to P3D..

Lets see if this works!

Thanks for your help! :)

Vonduck
10-10-2014, 08:57 PM
Ok update! Have installed the files and from what i have read the BMPs needed installing as well so copied those over too..

I dont seem to get the reflection on the engine cowlings though as the pictures show?

I installed into FSX and copied the .FX files to the effects folder in P3D... and the textures into the texture folder... the lights are there i think but not as in the pictures shown in this thread... is there anything else i should be aware of?

Also, how do you add to AI? I have UT2 and tried copying the FX file name into the aircraft config... is there anything else needed to make them work? I still have no green and red lights from any Ai?

Thanks guys

Doug

staju
09-06-2018, 05:54 AM
Is there another model on the market for p3d v4 to have indipendent left and right landing lights, to simulate the runway turnoff lights and so on? Maybe someone can model it with 0D0C offset?

Thank you!

staju